Zweethutten!
ONTDEK DE ENERGIE, HELING EN KRACHT VAN DE ZWEETHUT!

Selecteer een pagina

aarde – lucht – vuur – water

Deelnemen

We heten je graag welkom tijdens een van onze zweethutten. Kijk in de agenda voor de data. Wil je deelnemen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier.

Het Zweethutteam van Heilig Vuur

 

Onno Peper

Heilig Vuur - Onno“De zweethut brengt mij in contact met waar het werkelijk omgaat in het leven: mijn relatie met medemensen, de natuur en de kracht van alle levende wezens. Samen met Conny leid ik het ritueel en bewaar ik de authenticiteit volgens de Lakota traditie. De zweethut heeft een bijzondere genezende werking, zowel lichamelijk als geestelijk. Je legt weer verbinding met wie je in essentie bent en voelt je weer deel van de aarde, de natuur en haar elementen. Dit geeft rust, vrede en geborgenheid. Het is als thuiskomen.”

Conny Gielis

“Ik ben watergieter of vuurvrouw tijdens zweethutritueel. De grootste kracht van het ritueel zit in de spiritualiteit die verbonden is met de aarde. Vanaf de eerste keer dat ik zelf deelnam aan de zweethut had ik het gevoel thuis te komen. Letterlijk de aarde te voelen en te ruiken, de hitte en de kracht van de stenen en het vuur te ervaren. In de baarmoeder van de aarde, een moment zonder prikkels van de buitenwereld, helemaal met mezelf te zijn, de ander, de natuur en de Spirits. Het zweethutritueel is de gelegenheid voor prayers voor mijn naasten en het zingen van de heilige Lakota liederen. Het aardse karakter en de levensvisie van de indianen raken mij het meest. Het mooiste in dit leven is met mensen te zijn in hun zoektocht naar zichzelf en de ander, mede een ruimte te mogen creëren waarin antwoorden als vanzelf aangereikt worden. Wie zichzelf kent, kent de ander en dat is zeer waardevol in onze samenleving. Met dit bijzondere ritueel is dat mogelijk.”

Erica Makkus

“Door middel van het zweethutritueel komen we in verbinding met de spirits, de natuur en onszelf. Dan kunnen we ons overgeven en uiteindelijk tot heling en reiniging komen. Deze unieke belevenis wens ik alle deelnemers toe, zodat ze dit ook mee kunnen nemen in hun dagelijks leven. Mijn passie is het werken met en ervaren van klanken. Het zingen van de liederen in de zweethut vind ik daarom zo waardevol. Het geeft kracht tijdens het ritueel.”

Madelon Ruis

“Samen met de andere vuurhoeders zorg ik voor het vuur en dat de stenen gloeiend heet worden en blijven tijdens het ritueel. De kracht van de zweethut is voor mij het gevoel van contact met de aarde, de elementen en de mensen. Het is heerlijk om met elkaar buiten te zijn en in verbondenheid. Je bent even weg van het drukke dagelijks bestaan en kunt echt stilstaan bij waar je blij of verdrietig van wordt. Met hernieuwde energie kom je weer uit de zweethut.”

Caroline de Lima

caroline

“Graag wil ik mede een bedding creëren van verbondenheid, veiligheid en vertrouwen zodat de deelnemers dat aan kunnen gaan wat zich aandient. Ik ben watergieter en vuurhoedster, de zweethut is al zo’n veertien jaar op een intensieve manier in mijn leven en zij is ook mijn grootste leraar. De eenvoud van de ceremonie en tegelijk de grote complexen krachten die het vertegenwoordigt. De zweethut geeft een dag zonder tijd, alleen een natuurlijk ritme, om je weer te herinneren wie en wat je nog meer bent zodat er op diverse niveaus heling kan/mag plaats vinden. Mijn grootste passie naast het zweethutritueel is mijn gezin, en mijn pad op de Red Road. Ik ben een actieve drumbouwer, en ook maak ik graag sjamanistische krachtvoorwerpen, daarnaast vind ik het heerlijk om de kennis van het sjamanisme door te geven in de vorm van trainingen en niet te vergeten het zingen van de heilige liederen van de Lakota.”

Samira de Lima

imag1020

“Als vuurvrouw bouw ik samen met de andere vuurhoeders een ceremonieel vuur op. Ik hoed het vuur zodat de stenen rood en warm zijn voor het zweethutritueel. De kracht van de zweethut voor mij is dat ik mijn prayers kan doen voor anderen en mijzelf. Dat ik in verbinding sta met mijzelf en spirit en echt kan voelen waar het over gaat.
Je kunt de reinigingsceremonie gebruiken voor heling, spirituele groei en reiniging. Waarom een zweethutritueel doen is bijna niet uit te leggen maar zeker de moeite waard om het uit te proberen en te ervaren. Ik bewandel de rode weg daarbij zing ik heel graag voornamelijk Lakota liederen en maak ik graag muziek op mijn fluiten, trommels en ratel.”

Adrie van den Berg

“Ik ben verschillende jaren geleden voor het eerst in aanraking gekomen met de Lakota Zweethut. Het was voor mij een unieke ervaring. De combinatie van heling, ontspanning en indiaanse ceremonie, maakt de Lakota Zweethut tot een heerlijk ritueel. Ik heb me altijd geïnteresseerd in de cultuur van de indianen, hou van de natuur en verbinding maken met de Kosmos. Daarom ben ik nu ook actief in het team van Heilig Vuur. Ik ben voornamelijk actief als Vuurman. Houthakken, kampvuur voorbereiden en het vuur beheren tijdens het ritueel. Het vuur warmt de stenen op, die uiteindelijk de Zweethut ingaan. Ik heb me altijd verbonden gevoeld met vuur. Voor mij is het maken van vuur een uitdaging die me terugbrengt naar de basis van het leven. Het staren in vuur is als meditatie. In alle oude tradities en culturen heeft het vuur een heilige rol. In onze Nederlandse cultuur is daar weinig van te merken. Ik voel me daarom ook bevoorrecht dat ik deze verantwoordelijkheid als Vuurman mag dragen, en om de normen & waarden uit de Lakota-traditie uit te mogen dragen. Voor mij is de kracht dat mensen zich weer open stellen in de Zweethut. We neigen tegenwoordig om problemen voor onszelf te houden, totdat het allemaal te veel wordt. Veel stress hopen we op in onze lichaam, hierdoor doen we onszelf pijn. In de Zweethut valt schaamte weg, stellen mensen zich open voor de pijn en delen deze pijn met elkaar. Een unieke verbinding vindt plaats. Daarnaast is de zweethut een ritueel waarin je weer verbinding maakt met Moeder Aarde. Na een Zweethut voel ik me schoon, ontspannen, vredig. En ik voel me weer onderdeel van het groter geheel. Alles is energie, ieder levend wezen heeft een unieke rol in het Universum. Daarom weet ik dat alles uiteindelijk goed komt. Dat zijn dingen die ik helder voor ogen heb na een Zweethut.
Het Zweethutritueel is een geweldige gelegenheid om tot rust te komen. Om weer even terug tot jezelf te komen. Om weer verbinding met de natuur te maken. In de Zweethut wordt gezongen en gebeden, er wordt dank gezegd voor alle mooie dingen in het leven. Voor iedereen die dankbaar wil zijn voor alle mooie dingen in het leven, is de Zweethut een prachtige manier om dit in de praktijk te brengen! Als jongerenwerker ben ik veel bezig met het opzetten van survivalactiviteiten en natuurkampen voor jongeren. Dit is mijn grote passie. Met een focus op samenwerking, doorzettingsvermogen en het ontwikkelen van een ondernemende geest, organiseer ik activiteiten in de natuur. Daarnaast heb ik altijd een liefde gehad voor andere culturen, met name voor oude tradities als de Egyptenaren, Maya’s, Inca’s, etc. ”