Veel gestelde vragen

Een zweethutritueel is een bijzondere ervaring. Of je nu voor de eerste keer gaat deelnemen of al vaker een zweethutritueel ervaren hebt, wellicht heb je op voorhand al een aantal vragen. Op deze pagina tref je de antwoorden op de vragen die door veel deelnemers aan ons worden gesteld.

In de Lakota-traditie is het een normaal gebruik om bedekt de hut in te gaan. Tijdens het ritueel dragen mannen een boxershort en vrouwen een lange katoenen jurk. Omdat wij volgens de Lakota-traditie de zweethut begeleiden, gaan we in ieder geval bedekt met een handdoek of omslagdoek de hut in.

De zweethutten die wij verzorgen zijn meestal vrouwen en mannenhutten na elkaar, ook kinderen kunnen deelnemen. Wanneer de groep klein houden we een gemengde zweethut. Ook verzorgen we met enige regelmaat zweethutten voor bedrijven of bestaande groepen die de wens hebben om met elkaar de hut in te gaan om te reinigen en opnieuw te verbinden.

Jazeker, kinderen zijn van harte welkom en kunnen zo spelenderwijs kennis maken met de zweethutceremonie. Het ritueel is voor kinderen in principe niet echt nodig, want zij zijn nog niet zo belast met de ‘mind’.
Kinderen kunnen met de ouders mee de hut in gaan om te ervaren hoe het is. Hier wordt heel speels mee omgegaan. Onze ervaring is dat kinderen het fijn vinden in de hut, soms de eerste ronde erbij zijn en daarna buiten verder spelen of helpen bij het ritueel. Ook is het terrein uitstekend geschikt voor kinderen

De groepsgrootte varieert van 10 tot 25 deelnemers.

De duur van de hut verloopt in Indiaanse tijd, wat zoveel wil zeggen als dat de tijd geen rol speelt in de hut.
De tijd (zoals onze westerse geest dat beleeft) houdt op te bestaan. Hierdoor kan de lengte van het ritueel sterk wisselen en kunnen we dus geen vaste tijdsduur afgeven.

De hitte en stoom doen enigszins denken aan de sauna. Verder is de zweethut totaal niet te vergelijken met de sauna.
De zweethut wordt heel anders ervaren vanwege de Indiaanse begeleiding en de compleet andere context en doelstelling. Lees meer hierover op de pagina Zweethut.

In de hut spreken we onze dank uit, delen en bidden en zingen de heilige Lakota-liederen. Deze liederen zijn in feite gebeden.
Het Lakota is de taal van de Aarde en bezit daardoor een bijzondere kracht. Daardoor verbinden we ons weer met onszelf, de ander en alles dat leeft.

Nee. Wel is het op bepaalde momenten heet. Deze momenten worden zorgvuldig opgebouwd.

Elke 2e zaterdag van de maand staan zweethutten gepland met open inschrijving. Op de pagina Agenda vind je alle data. Deze zweethutten worden gehouden op onze locatie nabij Eindhoven. Na aanmelding ontvang je van ons alle benodigde informatie voor de zweethut.

Je bent hier: